Medová kuchařka z pod Šostýna


Naše recepty jsou od našich přátel, ale možná i nepřátel, takže POZOR, ne úplně všechny musí být vždy zcela vyzkoušené a jsou proto bez záruky. Některé nám dodali naši známí, jiné jsou anonymní, nebo dopluly odněkud po netu.
V případě Vašeho kulinářského vele-úspěchu, či katastrofy u plotny nám dejte vědět Vaše zkušenosti a podněty. Budeme rádi, když budeme moci něco vylepšit tak, abychom měli všichni ze svých výtvorů radost a na případné nezdary mohli předem upozornit.
Kdo má recept, kterým by se rád pochlubil a nestřeží ho jen jako své rodinné tajemství, šup sem s ním. Nebojte se napsat i nějaké povídání, které se s receptem a používáním medu při Vašem vaření snoubí.
U každého receptu budeme uvádět i původce (pokud bude znám).

Dočasná adresa pro zasílání Vašich medových receptů je zo@vcelari-koprivnice.cz
Chystáme se k tomuto účelu zřídit zvláštní formulář. Jeho uvedení do provozy oznámíme na této stránce

Tuto kuchařku jsme prozatím rozdělili do následujících částí:
(postupně budeme kategorii za kategorií uvádět do provozu)

Využití medu při vaření

V dnešní uspěchané době je zvyklostí v kuchyni používat a sladit cukrem.
Cukr dodává pokrmům sladkost - ne však aroma.
Med oproti cukru v sobě obsahuje vůni tisíců květů a tuto vlastnost předává dál i pokrmům.
Málokterá potravina se může pochlubit tak vzácným původem a pestrostí chutí a vůní!
Odhalit, jaký druh medu se nejlépe hodí do toho kterého pokrmu je opravdová výzva pro skutečné mistry kuchaře a kuchařinky.
Med je jednou z nejuniverzálnějších přísad do pokrmů. Dá se použít skoro ve všech pokrmech, kde se normálně používá cukr, a tak vzniká mnoho originálních receptů.
Pár lžiček medu přidaných do dušené zeleniny, nebo při pečení masa ozvláštní a zjemní jejich chuť, aniž by výsledek byl sladký. Med je proto součástí mnoha grilovacích směsí, která pak na mase vytvoří lahodnou karamelovou kůrku. Med se také výborně kombinuje s různým orientálním kořením, např. kari, kardamomem nebo chilli. Vynikající je i v čínské kuchyni. Další nedoceněná přednost medu je jeho schopnost zlepšit vzhled, vláčnost a trvanlivost pečiva. A to nejen toho sladkého.
Další nedoceněná přednost medu je jeho schopnost zlepšit vzhled, vláčnost a trvanlivost pečiva. A to nejen toho sladkého.
A to nesmíme zapomenout na nápoje. Od letních osvěžujících ledových čajů, přes zimní zahřívání u medového grogu či punče a konče nápoje králů – MEDOVINY.

Dobrou chuť!

Až dokončíme a zveřejníme základy našich kuchařských rubrik přidáme i formulář, abyste nám mohli své recepty zasílat. Pokud jste se již nyní rozhodli, že se "zapíšete" do naší kuchařky svým receptem, prosím vyčkejte na tento formulář. Rádi bychom chtěli, aby recepty měly námi zvolenou formu, abychom ho mohli snadněji zařadit mezi ostatní. Děkujeme Vám za pochopení.

Naši partneři:


Kopřivnice
Počasí Kopřivnice - Slunečno.cz
Základní organizace českého svazu včelařů Kopřivnice
       zo@vcelari‑koprivnice.cz